A’Pelago Accelerators andra programsäsong startar – ansökan öppnad för 2025 års affärsidéer inom blå ekonomi

07.10.2024

ABOA ADVEST OY ÄR DELÄGARE I A’PELAGO EXPERIENCE AB

 

Företagsacceleratorn A’Pelago Accelerator erbjuder en unik tillväxtmöjlighet för affärsidéer inom den regenerativa blå ekonomin. Som en fortsättning på programmets framgång under pilotåret söker A’Pelago nu nya deltagare för år 2025, som arbetar med att främja hållbar utveckling av havsområden eller att utnyttja marina resurser på ett regenerativt sätt.

A’Pelago Accelerators företagsaccelerator erbjuder coachning och möjligheter till nätverkande bland annat för företag, spin-offs och startups. Alla som har en affärsidé för utveckling av havsområden, till exempel inom biomaterial, fiskerinäring, jordbruk och marinteknologi, kan ansöka till programmet. Under det första året deltog tio företag i A’Pelago Accelerator.

“A’Pelago Accelator samarbetar med toppforskningsprofilerna Biodiful vid Åbo universitet och Center of Sustainable Ocean Science vid Åbo Akademi, som jag även privat riktat donationer till”, säger Timo Ketonen, A’Pelagos medgrundare.

A’Pelago, som inledde sin verksamhet år 2022, har som mål att stödja skapandet av lönsamma affärer inom den blå ekonomin.

”Blå ekonomi (blue economy) avser verksamhet som är direkt eller indirekt kopplad till haven och som tar hänsyn till användningen av marina resurser samtidigt som den främjar havsområdenas hållbara utveckling. A’Pelago samarbetar bland annat med skärgårdskommuner och Åbo Akademis havsforskning,” säger Patrik Anckar, A’Pelagos medgrundare.

 

 

A’Pelago växer och utvecklas

Den 1 oktober kom Sini Toivonen, en expert inom evenemangsbranschen och utvecklare av partnerskap, med i A’Pelagos verksamhet. Toivonen har en stark arrangörsbakgrund av både stora och små företagsevenemang, och hon kommer att ansvara för utvecklingen av A’Pelago Initiative. A’Pelago Initiative samlar olika aktörer för att dela kunskap och erfarenheter om blå ekonomi. Även år 2025 arrangeras både Winter Camp och sensommarevenemanget A’Pelago Initiative. Evenemangen samlar påverkare och experter inom den blå ekonomin.

”Jag ser fram emot möjligheten att utveckla A’Pelago Initiative och partnerskapen! A’Pelagos verksamhet ligger mig varmt om hjärtat. Jag växte upp vid havet i den natursköna omgivningen i Gustavs, och jag vill att mina barn ska få njuta av ett livskraftigt hav, precis som jag gjorde,” säger Toivonen, som tidigare bland annat grundat och producerat affärsevenemanget Shift.

I tillägg till A’Pelagos företagsaccelerator och evenemang introduceras även en ny verksamhet, plattformen A’Pelago Blue Connect som lanseras senare i år. Målet med plattformen är att skapa en online gemenskap som förenar aktörer, entreprenörer och experter inom den blå ekonomin, samt möjliggör nätverkande och utveckling av innovationer kring detta viktiga ämne.

 

Tilläggsinformation och kontakt:

Alina Sippolainen

Accelerator Lead & Communications

+358 50 917 7170

alina@apelago.fi

Patrik Anckar

Co-founder

+358 50 408 7730

patrik@apelago.fi

Sini Toivonen

Event Producer & Business Partners

+358 40 679 2626

sini@apelago.fi